Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

A túró, mint hungarikum - A vargabéles

2012. április 29. - VéZsé

A héten is valami igazi magyarosat akartam feleleveníteni a sütés-főzés megszállottjai és az érdeklődők kedvére. Valami magyar sajátosságot, ami a lakosság minden régiójában egyformán ismert, szeretett, gyakran fogyasztott, mindenhol kapható, illetve hozzáférhető, viszont külföldön nem ismert, nem használt, vagy ha mégis, akkor tudják róla, hogy magyar eredetű. Így jutottam el a túróig. Tudtátok, hogy a túró hungarikum?  

A tejtermékek közül a túró érdekes módon szinte kizárólagosan magyar termék. A magyar túró só és cukor nélkül készül, csak kis mértékben savanyú, sajátos nedves és morzsalékos állapotban kerül forgalomba. Ehhez csak nagyjából hasonló sótlan sajtok ismertek máshol (pl. mozzarella), de ezeket összegyúrt tömbökben (golyókban) árulják, illetve édesebb, tejszínesebb készítmények is léteznek, mint sütemény-alapanyagok, de pont ilyen nincs máshol. Nálunk viszont közismert, rendszeresen fogyasztott, mindenhol folyamatosan kapható és jellegzetes, közkedvelt ételeket készítünk belőle.

A sok-sok túrós finomság között az  egyik nagy kedvencem a Vargabéles. Mondanom sem kell, a recept a magyar konyha 104 leghíresebbje között szerepel. Egész pontosan erdélyi tészta, és készitésének a titkát az inyencek véleménye szerint Kolozsvár egyik leghiresebb vendéglőscsaládja, a Darvas család ismerte a legjobban. Ez nem túlzás mert a háború alatt is repülőgéppel szállitották Pestre Darvaséktól a friss vargabélest. A marosvásárhelyiek szerint az igazi vargabélest Guscháték készitették, a volt Tag vendéglőben, de vannak akik a Surlott-grádicsban, vagy az Édes Lyúkban készitettre esküsznek. Akkor hát lássuk a medvét….

Vargabéles

  • 10 dkg mazsola(rumba is lehet áztatni)
  • 40 dkg hosszúmetélt
  • 8 dkg olvasztottvaj
  • 4 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaniliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 dl tejföl
  • 8 db réteslap
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • a szóráshoz porcukor


A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük 2 evőkanál vajjal.
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az áttört túrót, a tejfölt, a lecsepegtetett mazsolát és a tojásfehérjéből 1csipet sóval vert kemény habot lazán a tésztához keverjük.
Kikenünk vajjal egy közepes mélyebb tepsit. 4db réteslappal kibéleljük (a lapokat egyenként vékonyan megkenjük vajjal), megszórjuk szemlemorzsával és beletesszük a tésztát és lefedjük a maradék rétestésztával(azokat is vajazzuk) Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél ropogósra sütjük. Egy kis pihentetés után(kb10 perc) 10x10 cm-es kockákra vágjuk, porcukorral meghintve kínáljuk.
Aki van olyan bátor, saját kezűleg nyújtott tésztáből is készítheti(mennyei házi tésztából és kézzel nyújtott rétestésztából)

Rétestészta:

  • 50 dkg rétesliszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál ecet, 3 dkg zsír, vaj, só.

Laskatészta(szélesmetélt)

  • 20 dkg lisztből, 1 tojással, kevés vízzel, só

 

 

Jó étvágyat kívánok!

(foto:fakanal.freeblog.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr254478904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása