Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Adventi hangulatban – Forralt-borkorcsolya

2012. április 29. - VéZsé

Varázslatos hangulat kerít hatalmába, így karácsony közeledtével. Valószínűleg ezt is otthonról hoztam magammal, mivel szüleimmel nagyon szép karácsonyokat éltünk meg, mi gyerekek. Még az esti mesékre is emlékszem, amiket Apám mesélt nekünk ilyen időtájt. A legkedvesebb, egy kis favonatról szólt, amit egy kisfiú kapott, és sokat játszott vele. Amikor eljött a karácsony este, a gyönyörű karácsonyfa alatt egy új villanyvonat
csillogott-villogott. A kis favonatot ettől kezdve elhanyagolta a kisfiú, csak az új játékával játszott. A kis vonat sokat sírdogált egyedül és lopva figyelte kisgazdáját, aki elfelejtette őt…persze a mesének jó vége lett, mindenki elnyerte méltó büntetését és jutalmát, bizony emlékszem mekkora gombóc volt a torkomban, amikor megelevenedett előttem a történet és átszellemülten hallgattuk Apám részletes leírását a mennyezetig érő karácsonyfáról és a csillogó-villogó csillagszórókról, játékokról.

Ezeket az ember sosem felejti el…

DSCN0357.JPG

Párommal igyekeztünk hasonló élményeket szerezni a gyerekeinknek. Sok-sok kis együtt készített karácsonyi ajándékot eltettem emlékbe, amit a lurkók saját pici kezükkel ügyeskedtek össze. Mai napig vannak olyan lakást díszítő csecsebecséim, amit még kicsi gyerekként barkácsoltak. Rajzaikból egész kis kiállítást tudnék rendezni, amit a karácsonyról rajzoltak, türelmetlenül várva a Jézuskát.

Az advent csodálatos hangulatát, a karácsonyi várakozást a régmúlt mitológiája alakította ki. Az advent a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka. A latin eredetű szó jelentése: Adventus Domini, az Úr eljövetele.
Ez az időszak a karácsonyra való lelki felkészülés ideje, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap előestéjével kezdődik és karácsony első vecsernyéjéig tart. Megannyi szokás és népi hagyomány is kapcsolódik hozzá. A régi időkben éjfélkor harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét.

Volt, ahol az első hajnali misére harangozáskor a férjhez menő lány a harang köteléből három kis darabot szakított, s azt a hajfonó pántlikájában viselte, hogy a farsangban sok kérője legyen. Erdélyben azt tartották, hogy az adventi hajnali mise alatt minden ajtót, ablakot, különösen az ólat be kell zárni, mert ilyenkor a boszorkányok állati alakban a harangozás elől a házakba, az ólakba húzódnak, s ott kárt okoznak. Az Ipoly mentén arról is tudni véltek, hogy az elásott pénz adventkor megtisztul./Néprajzi Lexikon/

Szokás az alkalomra adventi naptár készítése is, vállalkozó kedvűek, (mint én) mézeskalácsból is süthetik. -Még a barátnőimet is megleptem egy-egy ilyennel- Kedvcsinálónak mellékeltem fényképet róla, elég jól sikerült...leírást hozzá, itt találtam:
http://desszert.eu/mezeskalacs_adventi_naptar

Szép hagyomány a négy gyertyával díszített adventi koszorú „ötlete” is, amely 1838-ból ered: Johann Heinrich Wichern protestáns lelkész, a hamburgi gyermekotthon alapítója a ház egyik termébe fából hatalmas csillárt készített, és minden istentiszteleten újabb gyertyát tűzött a csillárkoszorúba. Ez a szép ötlet gyorsan követőkre talált. Évről évre szebben és szebben díszítették fel ezeket a koszorúkat – a kerekség az örökkévalóság szimbóluma –

Holnap este meggyújthatjuk az első gyertyát a koszorún, és ehhez szeretnék adalékként egy kis ínyencséget ajánlani. Ha lehet, készítsük egy időben a finomságokat, mert az illatok, amik keverednek ilyenkor, leírhatatlanok…

Mézespuszedli (Nagyi-féle)

  • 25 dkg méz
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • reszelt citromhéj


A megmelegített mézben feloldjuk a margarint, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. Pár percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. Közepes hőfokon kb.12 percig sütjük. Cukormázzal díszítjük, amit  sarkán picit kilyukasztott nylonzacskóbol írókázunk, ki-ki a fantáziájának megfelelően.
1 tojás fehérje
25dkg porcukor

A finom adventi-süti mellé, forralt bort szoktam készíteni

  • 750 ml száraz, nem túl savas vörösbor
  • 7dkg cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 3 szem szegfűbors


Jó étvágyat kívánok!

(foto:saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr804479320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása