Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Édes "kárhozat" - Gundel palacsinta

2012. április 29. - VéZsé

Úgy emlékszem, hogy palacsintát tanultam meg elsőként sütni, pedig  még egészen kislány voltam. Innentől kezdve, ha kedvünk szottyant -nekünk gyerekeknek- egy kis édességre, bármikor nekiálltam a készítésének. Hálátlan feladat volt, ugyanis aki elsétált mellettem, -nem bírta ki- elkapott egyet-egyet és hamm, már el is tűnt. Csak sütöttem, sütöttem és a kupac egyre kisebb lett, úgy kellett megmenteni magamnak néhányat. A mai napig nálunk a palacsinta a legnépszerűbb édesség -úgy pestiesen szólva- pikk-pakk megvan és szinte bármivel lehet tölteni.

E heti fogásnak egy különleges változatát választottam, nem véletlenül. Világhírű magyar különlegesség, és ezt sem nagy ördöngősség elkészíteni.

Az nagyon régtől fogva eldöntetlen kérdés, hogy a francia crępe, az osztrák Palatschinken vagy a magyar palacsinta született-e előbb (habár, mint sejthető, valamennyiük őse a római placenta=lepény volt, amely a légiók révén jutott el Európa országaiba). Ezzel szemben bizonyos, hogy a palacsinták királyát, a Gundel palacsintát a híres budapesti vendéglős, Gundel Károly kreálta városligeti vendéglőjében a XX. század elején. A rumos,mazsolás, citromhéjjal és dióbéllel gazdagított töltelék, a tejszínes,vaníliás csokoládé öntet és a finom palacsintatészta együttese alkotja a több, mint száz esztendős Gundel-kreációt, amelyet kissé átpirítva, flambirozás nélkül - vagy kívánságra flambirozva -készül a finom, gazdag desszertek kedvelői számára.
A kalóriatáblázatot jó mélyre dugjátok el és élvezkedjetek:

Gundel palacsinta (klasszikus recept)


Palacsinta:
2 tojás, 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/3 csésze szódavíz, csipetnyi só, 1 csésze napraforgóolaj, a sütéshez
Diótöltelék:

  • 1 csésze tejszín
  • 4 evőkanál rum
  • 100 g kristálycukor
  • 125 g darált dió
  • 125 g durvára darált dió
  • 50 g mazsola
  • 1 púpozott evőkanál őrölt fahéj

Csokoládé öntet

  • 100 g félédes csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál vaj,1 csésze tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 2 teáskanál kakaópor
  • 3 evőkanál rum
  • 40 g vaj, a pirításhoz
  • porcukor


Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot,
citromhéjat, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét ( híg tejfölhöz hasonlítson ).
Fél órát pihentetjük a tésztát.
8 db palacsintát sütünk.
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. A nyolc palacsintára elosztjuk a tölteléket és henger alakúra göngyöljük.
 
A csokoládémártáshoz egy félliteres lábasban a tejjel együtt vízgőzön, gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, kakaóport, vajat, rumot, és vízgőz felett kevergetve 5 percig melegítjük.
Levesszük a tűzről. Ha túl sűrű, és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.
A palacsintasütőben felmelegítünk 20 g vajat, majd belehelyezünk 4 db feltekert töltött palacsintát és mindkét oldalukat világosbarnára pirítjuk közepes lángon. Melegen tartjuk a 4 db palacsintát, majd a következő 4-et pirítjuk meg.
Meleg tálra, vagy tányérra rakjuk, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket megszórjuk porcukorral. Így kínáljuk.

Ha lángolva akarjuk tálalni, akkor a Gundel palacsintát háromszög alakúra hajtjuk töltés után, majd szintén megpirítjuk. Sorban meleg tálra helyezzük a forró palacsintákat, fél oldalukat leöntjük forró csokoládészósszal, a másik oldalukat porcukorral hintjük meg. 6 evőkanál rumot felmelegítve ráöntünk a palacsintákra és az asztalnál meggyújtjuk.

(foto:budapest-guide.blogspot.com)

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr424479006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása