Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Csirkepörkölt, nokedlival

2012. április 29. - VéZsé

Igen, ez lesz a következő fogás, mert -szerintem- ez az étel nem maradhat ki egy valamirevaló magyaros konyha választékából. Én nem ismerek olyat, aki ne szeretné a paprikás csirkét. Jellegzetes illata, főzés közben már felkészíti az éhezőt. Bár túl nagy tudomány nem kell az elkészítéséhez, de a kezdőknek talán jó ha elolvassák a receptet.

Viszonylag kevés idő alatt nem túl sok munkával ínyencséget tudnak varázsolni a terített asztalra. Ezt, persze lehet fokozni. Esetleg, aki hozzájut tanyasi "kapirgálós" csirkéhez, az az igazi... (Én még emlékszem gyerekkoromban a családban nem is fordulhatott elő, hogy mélyhűtött baromfiból főztek volna bármit is.) De sebaj, ettől még nem dől össze a konyha. Készítsünk egy jó fokhagymás uborkasalátát a pörink mellé, és nem marad el a siker.

Csirkepörkölt:

  • 1 db konyhakész bontottcsirke(1,2 kg körüli)
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • tejföl
  • galuska:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 marék búzadara


A csirkét megmossuk feldaraboljuk. A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd lehúzzuk a tűzről és beletesszük a pirospaprikát és a csirkedarabokat. Visszatesszük a lángra és pár percig pirítjuk, "pörköljük". Hozzá daraboljuk a paprikát, paradicsomot és megsózzuk. Tovább pároljuk. Ha a levét elfőné, pótolhatjuk kevéske vízzel(finomabb, ha húslével tudjuk felönteni). Akkor az igazi, ha a saját szaftjában fő...Közben elkészítjük a galuskát is. Összekeverjük a hozzávalókat annyi vízzel, hogy nyúlós, közepes sűrűségű tésztát kapjunk. Lobogó sós vízbe, galuska-szaggatóval kiszaggatjuk és ha feljöttek a víz tetejére leszűrjük. (Én ezután hideg vízbe szoktam rakni pár pillanatra és úgy szűröm le). Kevéske zsiradékot teszünk rá, hogy ne ragadjon össze.
Amikor elkészült a pörkölt, kivesszük belőle a paprika és paradicsom darabkákat(van aki nem szereti).
Tányérba szedjük a nokedlit és leöntjük a pörkölt szafttal, egy szép darab csirkehúst teszünk rá. Tejföllel kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

(foto:saját)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr704478866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása