Igen, ez lesz a következő fogás, mert -szerintem- ez az étel nem maradhat ki egy valamirevaló magyaros konyha választékából. Én nem ismerek olyat, aki ne szeretné a paprikás csirkét. Jellegzetes illata, főzés közben már felkészíti az éhezőt. Bár túl nagy tudomány nem kell az elkészítéséhez, de a kezdőknek talán jó ha elolvassák a receptet.
Viszonylag kevés idő alatt nem túl sok munkával ínyencséget tudnak varázsolni a terített asztalra. Ezt, persze lehet fokozni. Esetleg, aki hozzájut tanyasi "kapirgálós" csirkéhez, az az igazi... (Én még emlékszem gyerekkoromban a családban nem is fordulhatott elő, hogy mélyhűtött baromfiból főztek volna bármit is.) De sebaj, ettől még nem dől össze a konyha. Készítsünk egy jó fokhagymás uborkasalátát a pörink mellé, és nem marad el a siker.
Csirkepörkölt:
- 1 db konyhakész bontottcsirke(1,2 kg körüli)
- 2 evőkanál zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 mokkáskanál pirospaprika
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- só
- tejföl
- galuska:
- 50 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 1 marék búzadara
- só
A csirkét megmossuk feldaraboljuk. A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd lehúzzuk a tűzről és beletesszük a pirospaprikát és a csirkedarabokat. Visszatesszük a lángra és pár percig pirítjuk, "pörköljük". Hozzá daraboljuk a paprikát, paradicsomot és megsózzuk. Tovább pároljuk. Ha a levét elfőné, pótolhatjuk kevéske vízzel(finomabb, ha húslével tudjuk felönteni). Akkor az igazi, ha a saját szaftjában fő...Közben elkészítjük a galuskát is. Összekeverjük a hozzávalókat annyi vízzel, hogy nyúlós, közepes sűrűségű tésztát kapjunk. Lobogó sós vízbe, galuska-szaggatóval kiszaggatjuk és ha feljöttek a víz tetejére leszűrjük. (Én ezután hideg vízbe szoktam rakni pár pillanatra és úgy szűröm le). Kevéske zsiradékot teszünk rá, hogy ne ragadjon össze.
Amikor elkészült a pörkölt, kivesszük belőle a paprika és paradicsom darabkákat(van aki nem szereti).
Tányérba szedjük a nokedlit és leöntjük a pörkölt szafttal, egy szép darab csirkehúst teszünk rá. Tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
(foto:saját)