Nehezen jutok szóhoz az ünnepi élményeim miatt, hiszen én is a pesti utcára "merészkedtem", mint megannyi emlékezni akaró honfitársam. Bemelegítésként, rögtön szembesülnöm kellett, azzal a ténnyel, hogy nem tudok eljutni a Váci útig járművel, csak gyalog és csak kerülővel. Séta közben kísérteties látványt nyújtott az állig felszerelt rendőrök sokasága, mindenütt járműveik cikáztak, az amúgy kihalt utakon és a helikopterek idegesítő zaja, egyszerűen sokkoló volt. Majd a rendezvény helyszínéhez érkezve az újabb hideg zuhany: igazoltatás, ruházat átvizsgálással, gúnyos megjegyzésekkel tarkítva, majd beterelés egy zárt ketrecbe. Ez már sok volt nekem...és még nem is sejtettem, hogy nincs vége. A Markó utcai körbezárás már csak -hogy stílszerű legyek- hab volt a tortán. Ismét átvizsgálós igazoltatás, az elmaradhatatlan megjegyzésekkel. Kedvemet nem tudták szegni az események, de megviselt az a tény hogy bűnözőként bántak velem, pedig csak emlékezni indultam...
Viszontagságos élménybeszámolóm után, -nyugtatóként- valami ütős édességet szeretnék ajánlani.
Ízig-vérig nemzeti különlegességünk, a somlói története a XVI. századra nyúlik vissza. A Marcal-medencében fekvő híres Somló-hegyről kapta nevét ínycsiklandó desszertünk, ami a mai napig is büszkén megállja a helyét a terített asztalon. (A recept kb. 10 adag!)
Somlói Galuska
Sárga piskótához:
- 2 egész tojás
- 2 ek. liszt
- 2 ek. cukor
- pici só
- 1kk. sütőpor
Diós piskótához:
- 2 tojás,
- 2 ek. cukor
- 2 ek. liszt
- 1 ek. darált dió
- pici só
- 1kk.sütőpor
Csokoládés piskótához:
- 2 tojás,
- 2 ek. cukor
- 2 ek liszt
- 1 ek. kakaó
- pici só
- 1kk sütőpor
Vaníliakrémhez:
- 5 dl tej,
- fél rúd vanília
- 20 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 3 egész tojás
Rumos cukorsziruphoz:
- 2 dl víz
- 20 dkg cukor
- 1 dl rum
Csokoládéöntethez:
- 3 dl tej,
- 3 ek. kakaó,
- 1 tojássárgája
- 4 ek.cukor
- 1 púpozott teáskanál liszt,
- 2 dl rum
- 3 dkg darált dió
- 8 dkg mazsola
- 1 ek. kakaó
- 6 dl tejszín
A háromféle piskótalapot egyenként azonos nagyságú tepsiben megsütjük.(A tojások fehérjéből pici sóval kemény habot verek. A habba kanalanként beleteszem a cukrot, és tovább keverem. A cukor után egyenként a tojás sárgáját és a sütőport. Ezután
óvatosan, a lisztet is beleszórom, elkeverem. 180 fokon tűpróbáig sütöm)
A krémhez 4 dl tejet vaníliával és a cukor 2/3 részével felforraljuk. A maradék tejet külön edényben simára keverjük a liszttel, tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmadnyi cukorral kemény habot verünk. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés mellett beleöntjük a tojásos tejet, felforraljuk, majd a tűzről levéve azonnal belekeverjük a cukros tojáshabot. Hagyjuk kihűlni. A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforraljuk, majd, ha langyosra hűlt, belekeverjük a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverjük, utána a cukrot és a tojássárgát is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal ízesítjük. A tejszínből kemény habot verünk. Ezután az összes hozzávalót az asztalra tesszük és a következő módon rakjuk össze: olyan mély tálat készítünk elő, amelybe a piskótalap egészben belefér. A tál aljára tesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a rumos cukorszörp egy részével és rákenjük a sárga krém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsoljuk a szörppel, rákenjük a sárga krém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet és kakaóporral megszórjuk. Letakarjuk és a hűtőszekrényben kihűtjük. Tálalás előtt evőkanállal vagy fagylaltadagolóval desszertes tányérokra adagoljuk. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomunk, amit leöntünk csokoládéöntettel.
(foto:saját)
Jó étvágyat kívánok!