Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Büszkeségem, a pontyhalászlé

2012. április 29. - VéZsé

...büszkeségem, mert amióta az eszemet tudom nálunk a halászlevet mindig a férfiak készítették a családban, és bizony -nő létemre- nagy bátorság kellett ahhoz, hogy én is megpróbálkozzak a főzésével. Sokszor néztem végig, ahogy Apám szertartásosan készülődve, szinte laboratóriumi pontossággal és kellő áhítattal összeállította ezt a fenségesen finom ételt. Ez sokszor egész napos elfoglaltság volt a halvásárlással együtt. Karácsony azóta sem telt el halászlé nélkül…ez nálunk hagyomány.

halász 004kicsike.jpg

Igaz, messze még a december, de feltétlenül az elsők között kell szerepelnie ennek a nemzeti ételkülönlegességnek. Ez is végtelenül egyszerű, a hozzávalók és az elkészítés tekintetében is. Mégis, ehhez hasonló finom halétel a világon nincs is, talán a rácponty, de az is magyar étel. Sokan, sokféleképpen készítik a halászlevet és bizonyára mindegyik recept kiváló. Akár bajai, dunai vagy tiszai, egyféle halból vagy többől, a lényeg, hogy nincs szükség semmiféle hókuszpókuszra, a maga nemes egyszerűségében verhetetlen.

Pontyhalászlé:

  • 1 db 2,5-3 kg ponty
  • 50 dkg kg vöröshagyma
  • Jóféle házi pirospaprika
  • víz


A halat megpucoljuk, a tükörpontyot lécre szegelt 2-3 db söröskupak érdes felével, a pikkelyes pontyot (ez az igazi!) filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat (Így leírva ez elég bonyolultnak tűnik, de gyakorlatban nem az), és leemeljük róla. A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat (vigyázzunk az epehólyagra) külön rakjuk. Fejet levágjuk, a halat ujjnyi vastag szeletekre daraboljuk. Kopoltyú, szem, keserűfog nem maradhat a halban. A lábosba alulra rakjuk a felkarikázott vöröshagymát, majd a fejet (nem árt ha veszünk még vagy 4-5 db-ot), úszókat és a farokrészt. Felöntjük annyi  vízzel hogy éppen ellepje, és kb 3-4 órát lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek. Főzés vége előtt félórával csak az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpasszírozzuk (szűrőkanálon is lehet, igaz egy kicsit időigényesebb). Ezután már ne öntsük fel. Az alaplevet kiforraljuk, belerakjuk az édesnemes házi paprikát, olyan mennyiségben, hogy az alaplé szép piros színű legyen. Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat, a belsőséget, és kb.10 percig még főzzük. Kóstolás után sózzuk még ha kell. Erőspaprikát és friss házi kenyeret tálaláskor kínálunk hozzá.

Második fogásnak -akibe még fér- túróscsuszát ajánlok.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

 

 

 

 

(foto.saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr14478895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása