Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Nem boszorkányság - Borleves és őszibarackos kacsasült

2012. április 29. - VéZsé

Karácsonykor minden magyar háziasszony a szívét-lelkét is az asztalra szeretné tenni, és ezzel én is így vagyok. Ilyenkor összeszedjük az összes főzőtudományunkat, tapasztalatunkat és beleadunk "apait, anyait".

Manapság hajlamosak vagyunk a karácsonyt egyfajta erőpróbának felfogni, így aztán mind anyagilag, mind fizikailag a végletekig hajszolt asszonyként rogyunk a fa alá, és talán az ízeket, és az illatokat sincs erőnk érezni. Csak arra vágyunk, hogy végre kiereszthessünk. Pedig a karácsony nem elvárás, hanem ünnep. Ilyenkor éppen elegendő, ha – mint mi magunk is – ételeink ünnepi „köntöst" kapnak, valami aprósággal „megbolondítjuk" az ismert ízeket anélkül, hogy belefeszülnénk mindenféle kacifántos recept megvalósításába.Kicsivel nehezebb a helyzet azoknál a családoknál, akiknél a hagyomány nagy vendégjárást feltételez, esetleg húsz fős, nagy közös családi ebédeket kell legyártani. Ott bizony készülni kell, az ünnepet, a praktikumot, és a pénztárcát összehangolva.

Nem tudom ki hogy van vele, de én az ünnepi készülődést a családi kupaktanács összekürtölésével kezdem, hogy mindenki elmondhassa az ünnepi étrenddel kapcsolatos kívánságát. (Ilyenkor általában kiderül az is, ki miben tud segíteni.) Ezután készítem el a "haditervet". Mi is kerüljön szenteste az ünnepi asztalra?
Persze vannak hagyományos ételeim, amiket minden karácsonykor megfőzök -ilyen a halászlé, a rántott hal, vagy a töltött káposzta - de azért minden évben szeretek valami újat is kipróbálni. Na nem méregdrága hozzávalókból készült fogást szoktam ilyenkor sem főzni, hanem inkább olyasmit, ami kicsit érdekesebb fűszerezésű, vagy az átlagosnál kicsit több türelmet igénylő étel. Próbálok vigyázni azonban arra is, hogy - mégannyira is szeretek főzni - ezeken a napokon kevesebb időt töltsek a konyhában, és minél többet legyen együtt a család.

A mai két ételem elkészítése nem különösen bonyolult, mégis -remélem- emelni fogják a közelgő ünnep fényét.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek!



Borleves

  • 1liter aromás, édeskés fehérbor (gyerkőcöknek, narancslével helyettesítjük)
  • 1/2 citrom héja
  • 5 szem szegfűszeg
  • fahéj (kb.félujjnyi)
  • 5dkg cukor
  • 1dl tejszín
  • 4db tojássárgája
  • csipet só
  • 5dkg mazsola
  • 1/2dl konyak
  • 1dl tejszínből hab


Felforraljuk a bort, a cukorral, a citromhéjjal, a szegfűszeggel, fahéjjal egy csipet sóval. Majd leszűrjük és langyosra hűtjük. A tejszínt simára keverjük a tojássárgákkal folyamatosan kevergetve apránként hozzáadjuk  a bort. Addig keverjük amíg habos, és egészen krémszerű nem lesz. Végül beletesszük a konyakban megáztatott lecsepegtetett mazsolát(gyerekeknek természetesen konyak nélkül). Csészében, vagy üvegtálkában kínáljuk. A tetejét tejszínhabbal, esetleg mazsolaszemekkel díszítjük. Friss kaláccsal kínáljuk.
(melegíteni nem szabad, mert a tojás kicsapódik!)

Őszibarackos kacsasült

  • 1 kacsa(2-2,5kg)
  • 3dl húsleves
  • 2dkg liszt
  • 50dkg felezett barackbefőtt


A kacsát kívül, belül enyhén besózzuk és tepsibe tesszük. Forró sütőben picit elősütjük, majd visszavesszük a hőfokot és alufóliával betakarjuk. Saját levével locsolva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné pótoljuk húslevessel, úgy hogy maradjon 1dl a mártáshoz a végére. Ha a kacsa megpuhult levesszük a fóliát, és a mellét éles késheggyel bekockázzuk, hogy minden zsír kisüljön belőle. Amikor ropogósra sült kivesszük a tepsiből és melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelét kis  lábosba öntjük (a zsírt leöntjük róla) és a lisztet csomómentesre keverjük benne. Felengedjük a maradék húslevessel. Átszűrjük és pár percig rotyogtatjuk benne a barackokat. A kacsát feldarabolva, előmelegített tálra rendezzük és a barackokkal körberakjuk, a mártással meglocsoljuk. Akinek nem elég a barack köret, krumplipürét is kínálhatunk hozzá.

Jó étvágyat kívánok!


(foto:eteto.blog.hu, eleuszisz.blog.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr334479334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása