Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Gulyás leves

2012. április 29. - VéZsé

                           

halász 006_1_1.jpgAz első, ami eszembe jut, ha a magyar konyhára gondolok a gulyásleves. Ez egy igazi autentikus magyar étel. Még - sajnos - rólunk magyarokról, szinte minden külföldinek is ez ugrik be elsőként. Már kóstoltam külföldi éttermekben készített "gulas" - t, de a legjobb indulattal sem hasonlítottak az itthoni változatokra. (Igaz nem összetévesztendő a leves változat a gulyással, amely zöldség nélkül több burgonyával készül).

Főzhetjük szabadban bográcsos változatban is, ahogyan azt az állatokat legeltető pásztorok is készítették. Úgy még finomabb. Az egyik legkedvesebb ételem.Túl azon, hogy nagyon finom, még egytálételként is megállja a helyét egy szelet finom friss kenyérrel, vagy frissen sült pogácsával. Igen, pogival és kenyérrel csak azok egyék, akik nem fogyókúráznak. Nemtartozik a kímélő ételek közé, de módjával fogyasztva nemhiszem hogy egészségtelen étel lenne..

Magyaros gulyásleves:

  • 1 kanál zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika (édesnemes)
  • 50 dkg marhahús
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom só ízlés szerint
  • köménymag
  • én, még fokhagymát is szoktam bele tenni 1 gerezdet
  • továbbá: 25 dkg vegyes zöldség
  • 30-35 dkg burgonya

Elkészítjük a pörköltet:

A húst alaposan megmossuk, és felkockázzuk;a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk;paprikát kicsumázzuk felkarikázzuk; paradicsomot lehámozzuk feldaraboljuk; a zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát majd lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a pirospaprikát és rádobjuk a húst és erős tűzön néhány percig pirítjuk (folyamatosan keverve). Hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, köménymagot, sózzuk (én még a fokhagymát is ilyenkor teszem bele összezúzva) majd mérsékelve a tüzet saját levében majdnem puhára főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldséget és felkarikázzuk a burgonyát, meghámozzuk, kockára vágjuk, a pörkölthöz adjuk, és annyi vízzel, amennyi bőven ellepi vaj puhára főzzük. Ellenőrizzük a sót és ha kell pótoljuk. Forrón tálaljuk, esetleg hegyes paprika karikákkal díszítjük. Van aki csipetkével készíti: 1 db tojás annyi liszt, amennyiből kemény tésztát tudunk gyúrni apró darabkákra csipkedjük a majdnem kész leveshez adjuk

Jó étvágyat kívánok!

(foto:saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr794478817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása