Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Brassói aprópecsenye

2012. április 29. - VéZsé

Ahány ház, annyi szokás -tartja a közmondás-.

Erre a remek magyar egytálételre aztán igaz is. Mielőtt nekifogtam az eheti írásnak -nehogy szó érje a ház elejét- kicsit utánanéztem  a brassói történetének. Kiderült, hogy annyi változat és leírás fűződik ehhez a legendásan finom ételhez, hogy már magam sem tudom melyik is a hiteles...az igény megvolt bennem arra hogy alaposan tájékozódjak és tájékoztassak, de férfiasan bevallom, feladtam.

Így hát, a  magam módján szeretnék kedvet csinálni ehhez a gyorsan elkészíthető fogáshoz. Annál is inkább, mivel itt a nyár, a jó idő, remekül elkészíthető szabadtűzön is. (Emlékszem, annak idején nyári estéken, sokszor főztük a férjemmel egy bontott téglából és betonacélból rögtönzött bográcsálláson, jóféle bort iszogatva…) Ennek az ételnek az elkészítése sem kíván nagy tudást, vagy különleges szakértelmet, ezért a fiatalok is nekiállhatnak. Elronthatatlan.

Nem is szaporítom tovább a szót jöjjön a lényeg:

Brassói aprópecsenye:

  • 60 dkg sertés szűzpecsenye (combból is lehet készíteni és olcsóbb is)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma

  • Őrölt bors
  • Kb.60-70 dkg burgonya
  • sertészsír


A húst alaposan megmossuk, szárazra töröljük, ceruza vastagságú csíkokra vágjuk és félretesszük. A füstölt szalonnát vékonyan felkockázzuk és félig megpirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát  és a zúzott fokhagymát hozzáadjuk. Amikor megpirultak, beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és állandóan kevergetve nagylángon  pirítjuk pár percig, majd lefedjük és mérsékelt tűzön puhára pároljuk (ha a levét elfőné, egy kis vízzel vagy húslevessel pótoljuk)
A burgonyát meghámozzuk, apró kockára vágjuk és sós vízben félig megfőzzük. Leszűrjük és bőzsírban,  ropogósra sütjük. A zsírjától leszűrjük és lazán a pecsenyéhez keverjük.
(Van aki nem süti meg a krumplit, hanem csak főve teszi a húshoz. Úgy is finom!)
Házi savanyúsággal, kovászos uborkával kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

 (foto:saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr974478880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása