Ahány ház, annyi szokás -tartja a közmondás-.
Erre a remek magyar egytálételre aztán igaz is. Mielőtt nekifogtam az eheti írásnak -nehogy szó érje a ház elejét- kicsit utánanéztem a brassói történetének. Kiderült, hogy annyi változat és leírás fűződik ehhez a legendásan finom ételhez, hogy már magam sem tudom melyik is a hiteles...az igény megvolt bennem arra hogy alaposan tájékozódjak és tájékoztassak, de férfiasan bevallom, feladtam.
Így hát, a magam módján szeretnék kedvet csinálni ehhez a gyorsan elkészíthető fogáshoz. Annál is inkább, mivel itt a nyár, a jó idő, remekül elkészíthető szabadtűzön is. (Emlékszem, annak idején nyári estéken, sokszor főztük a férjemmel egy bontott téglából és betonacélból rögtönzött bográcsálláson, jóféle bort iszogatva…) Ennek az ételnek az elkészítése sem kíván nagy tudást, vagy különleges szakértelmet, ezért a fiatalok is nekiállhatnak. Elronthatatlan.
Nem is szaporítom tovább a szót jöjjön a lényeg:
Brassói aprópecsenye:
- 60 dkg sertés szűzpecsenye (combból is lehet készíteni és olcsóbb is)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej közepes vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Só
- Őrölt bors
- Kb.60-70 dkg burgonya
- sertészsír
A húst alaposan megmossuk, szárazra töröljük, ceruza vastagságú csíkokra vágjuk és félretesszük. A füstölt szalonnát vékonyan felkockázzuk és félig megpirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát hozzáadjuk. Amikor megpirultak, beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és állandóan kevergetve nagylángon pirítjuk pár percig, majd lefedjük és mérsékelt tűzön puhára pároljuk (ha a levét elfőné, egy kis vízzel vagy húslevessel pótoljuk)
A burgonyát meghámozzuk, apró kockára vágjuk és sós vízben félig megfőzzük. Leszűrjük és bőzsírban, ropogósra sütjük. A zsírjától leszűrjük és lazán a pecsenyéhez keverjük.
(Van aki nem süti meg a krumplit, hanem csak főve teszi a húshoz. Úgy is finom!)
Házi savanyúsággal, kovászos uborkával kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
(foto:saját)