Nem kell mindig húst, hússal enni - szoktam mondani – ilyenkor, -hogy megelőzzem családom csalódottságát- előkapok néhány szem burgonyát, és abbahagyhatatlan ropogtatnivaló formájában teszem az asztalra. Így megy ez nálunk...
A dödölle is, és a prósza is, régen paraszti ételnek számított. Manapság egyre többször lehet látni vendéglők étlapján köretként, vagy önálló fogásként.Sokféle változata ismert országszerte.
A dödölle, más néven krumpligánica dunántúli, egész pontosan zalai finomság. Nagykanizsán még dödölle-fesztivált is szoktak rendezni.Nem nehéz elkészíteni, de vigyázat, igen laktató étel.
Dödölle
- 50 dkg burgonya
- 30-40 dkg liszt
- 10-15 dkg vöröshagyma
- 2-3evőkanál zsír
- só
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és vékony karikákra vágjuk. Feltesszük főni annyi hideg, sós vízben, ami éppen ellepi.Puhára főzzük, saját levében pépesre törjük, és apránként hozzáadjuk a lisztet,állandóan keverjük, de a tűzről nem vesszük le. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a burgonya felvesz.Alaposan, csomómentesre keverjük. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a zsírban megfonnyasztjuk. Egy lapostányérra tesszük a dödöllét, tenyérrel kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyomkodjuk,meglocsoljuk a vöröshagymás zsírral, és kanállal diónyi galuskákat szaggatunk belőle. Serpenyőben pirosra pirítjuk. Tejföllel és frissen őrölt borssal tálaljuk.
Vadételek mellé, köretként is remek!A krumpliprósza, másnéven macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi,görhöny,lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni...ételnek ennyi neve nincs is tán a világon. A titok nyitja pedig az lehet, hogy egy számtalan változatban készíthető igen egyszerű és olcsó ételről van szó, amit a magyar ember szívesen készít, és minden régióban másként hív, és nem csak a magyar ember, hiszen a világon máshol is készítik ugyanezt a krumplialapú finomságot. Svájcban rösti, Angliában hash brown, Svédországban rarakor, Lengyelországban placki, Csehországban bramborák és babagudovicaként ismert.
Prósza
- 40 dkg burgonya
- 2 tojás
- 18 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
- zsír a sütéshez
A burgonyát megtisztítjuk.
A többi hozzávalót csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáreszeljük a nyers megtisztított krumplikat. A palacsintához hasonlóan, közepes lángon, kis lepényeket sütünk.Tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
(foto:zsurkenyer.blogspot.com)