Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Meggyes gombóc, a magam módján

2012. április 29. - VéZsé

 A naplómban leírt receptek zöme valami tisztelgésféle lesz, nemcsak a magyar ízek- hanem az ezerarcú burgonya előtt is, hiszen majdnem minden ételben megtalálható, mint ahogyan a most következőben is

....Kiugrott a gombóc a fazékból, utána a molnár fazekastul....erre még ovis koromból emlékszem, talán valami körjáték volt... de az jobban megmaradt bennem, hogy már kisgyerek koromban is mindig összefutott a nyál a számban, ha eszembe jutott a finom szilvásgombóc, amit Nagyanyám készített. Szoktuk mondani, hogy még gombócból is sok, na a családom esetében ez nem igaz. Nem sikerült még annyit főznöm, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt. Remek krumplis finomság és egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Kezdőknek is ajánlom. Mostanában meggyszezon van ezért írom le a meggyes változatot, de mindenféle gyümölccsel lehet készíteni (kedvencem a sárgabarackkal töltött változat, de annak még nem jött el az ideje). Most még csak külföldi barackok kaphatóak a piacon és az, nem az igazi.

Meggyes gombóc:

  • 1 kg lisztes burgonya (lehet újkrumpli is)
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 - 4dkg vaj vagy margarin
  • Továbbá:
  • 50 dkg érett meggy (én egy gombócba 3 szemet teszek)
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg mák
  • 5-5dkg porcukor


A meggyet alaposan megmossuk és kimagozzuk. A krumplit megmossuk feltesszük főni sós vízben, ha megpuhult leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni (fontos, mert melegen nyúlós lesz a tészta), majd meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.Ehhez adjuk a lisztet a sót és az olvasztott langyos vajat. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, hogy rugalmas legyen. Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk és kb 6x6cm-es négyzeteket vágunk belőle. (A gyakorlottabbak, egyszerűen formáznak egy csinos hengert az egész tésztamennyiségből és korongokat vágnak belőle). A kis négyzetekre helyezzük a kimagozott meggyeket és ügyesen összecsippentjük a tésztaszéleket, a két tenyerünk között gombóccá  gömbölyítjük. Forrásban lévő sós vízben megfőzzük. (Akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére). A vajon világosra pirítjuk a zsemlemorzsát és arra szedjük ki a kifőtt gombócokat (ne rögtön görgessük bele egy kicsit várjunk vele, hogy épek maradjanak). Fahéjas porcukrot kínálunk mellé, vagy a tetejére szórva tálaljuk. Aki szeretné tovább fokozni az "ízbombát", az zsemlemorzsa helyett, darált porcukros mákba is forgathatja a gombócokat, nagyon fínom úgy is.

Jó étvágyat kívánok!

 (foto:saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr454478859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása