Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Süssünk pogácsát!

2012. július 31. - VéZsé

pogácsa.jpgGulyásleves mellé vagy csak azért, mert mindenki szereti...
Ki ne emlékezne gyermekkorunk meséiben szereplő legkisebb fiúra, aki mielőtt elindul szerencsét próbálni, édesanyjával süttet egy marék lisztből hamubansült pogácsát. De az is lehet, hogy - hozzám hasonlóan - többen őrzik a ballagásra kapott tarisznyájukban a jelképes falatkát...

A pogácsa azonban mégsem magyar találmány, a legtöbb közelünkben élő népnek megvan a maga apró, kerek „kenyere”; pogatschen az osztrákoknál, fougasse Franciaországban, poğaça a törököknél, a távolabbi íreknél és skótoknál a scones és a spanyoloknál a hogaza. És mindezeknek egykoron a legfőbb közös őse valahol és valamikor a latin focacia (panis focacius = hamuban sült kenyér) lehetett, amiből az olaszok a lapos kenyerüket, az úgynevezett focacciát sütögetik.

Bármennyire is egyszerű ételnek tűnik a pogi, elég sokat kellett sütögetnem, mire elégedett lettem az eredménnyel. Rengeteg változatát készítik hazánkszerte vajas, sajtos, burgonyás, tepertős.....sorolhatnám napestig. Van aki a háromszor hajtogatottra esküszik, van aki gyúrja, dagassza, dögönyözi. Száz szónak is egy a vége, a pogácsát millióféleképpen variálhatjuk csak a fantáziánk szabhat határt. Aki nem meri a tészta alkotóelemeit megváltoztatni, az a tetejét szórja meg más és más finomsággal. A legismertebb a sajt, de szórhatunk rá köménymagot, szezámmagot...bármit amit szeretünk.
Kíváló vendégváró tészta, a magyar ember szereti megadni a módját: jó hozzávalókból, jó szívvel-kedvvel készített étellel megtiszteli magát, hát még a vendégeit.

Jó étvágyat kívánok!

Sütés előtt, hűtőben kell egy éjszakát pihentetni!
50 dkg liszt
20 dkg zsíros tehéntúró
22 dkg margarin
2 db tojás
3 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
a megkenéshez tojás

Az elkészítése nagyon egyszerű; a hozzávalókat az áttört túróval és az elmorzsolt élesztővel alaposan összegyúrjuk. Akkor dolgoztunk jól, ha szép, közepesen lágy ízletes tésztát kaptunk. Bátran kóstoljuk meg és ellenőrizzük a só mennyiségét, ha kell pótoljuk.
Amikor elkészültünk, a nyers tésztát egy műanyagzacskóban betesszük a hűtőszekrénybe.Vigyázat, egy kicsit megnő az élesztőtől!
Pihentetés után kb. 3 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és nem túl nagy korongokat szaggatunk belőle. Megkenjük tojással és mehet az előmelegített sütőbe, közepes lángon süthetjük. Ki a halványabbat szereti, ki a sültebbet. Ízlés szerint. Ha fokozni szeretnénk az élvezetet akkor a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal.
Elárulom, hogy ha a négytagú családomon kívül, még vendégeket is kínálni szeretnék ezzel a finomsággal, akkor bizony háromszoros mennyiség is elfogy...
(foto:uzlet.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr334688056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása