Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Téli örömök - Csáky-rostélyos

2012. április 29. - VéZsé

...örömök bizony. Hiszen esik a hó végre rendesen, és ezt nagyon szeretem. Mesebeli hangulatom kerekedik ilyenkor. Mindig vonzott a havas táj szépsége.
Gyerekkoromban sokat kirándultunk a szüleimmel téli hétvégéken. Sokszor itt hagytuk a piszkos fagyos fővárost és -ahogy Apám mondta- "kifutottunk" a hegyekbe. Legtöbbször Dobogókőre mentünk, vagy a Mátrába (ott sokáig megmaradt a hó). A mai napig sokszor felkeresem azokat a helyeket egy-egy családi kiruccanás alkalmával, ahol gyerekként szüleimmel barangoltunk. Ilyenkor felpakolunk egy kosárnyi elemózsiát is, és egy kiadós séta után tábortüzet gyújtunk, nyársalunk, forraltborozunk és kipirult arccal, hullafáradtan megyünk haza. Remek kikapcsolódás...

Az igazi téli szerelem mégis inkább a síelés, amit nem pótolhat még a legjobb kirándulás sem. Magyarország ugyan nem vérbeli síparadicsom, nincsenek magas hegyeink, hó is csak elvétve akad, de az idén nincs okunk panaszra. Ha egy kiadós lesiklásra vágyunk, és a pénztárca vastagsága nem teszi lehetővé a külföldi síparadicsomok felkeresését, a hazai sípályákon is megtehetjük. Eplény, Dobogókő, Bánkút, Mátraszentistván, Kékestető, igazán van választék.
Órákig tudnám mesélni a síelős történeteimet: a nagy esésekről, a gyerekekről ahogyan megtették az első bátortalan csusszanásaikat annak idején, a különleges tájakról, fényekről, a havas fenyvesekről....de a legfontosabb az a szabadságérzet, és az a boldogság, amit siklás közben átélek. Ez a szenvedélyemmé vált. Aki csak teheti próbálja ki,nem fogja megbánni.

Nos ennyi élmény után, csakis valami igazán különleges fogást akartam választani:
Rostélyost a főszakács tiszteletére, mégpedig a Csáky-rostélyost
A Balaton egyik leghíresebb étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden „született meg" a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás „szaftban" szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden „jobb vendéglőjének" az étlapjára felkerült.

A híres múlt század eleji séfről, Csáky Sándorról elnevezett rostélyost a nevezetes főszakács egyik tanítványa alkotta a mester tiszteletére. Csáky Sándor a 20. század első felének híres konyhafőnöke, gasztrofilozófusa, szakácsversenyek, -olimpiák győztese. Hosszú évekig állt az újtátrafüredi gyógyszálló konyhájának élén, ahol a „diétás ételek unalmas oldalát lecsiszolva" főzött betegek és egészségesek számára ötletesen, nagy odaadással, sőt szakácskönyvet is alkotott.

A Csáky-mesterről elnevezett ételkülönlegességet jó szívvel ajánlom, nagyon finom.

Csáky-rostélyos

  • 5 szelet marha rostélyos
  • 10 dkg zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál házi pirospaprika
  • 3 dl tejföl
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg paradicsompüré,
  • 50 dkg lecsó
  • 5 tojás
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • bors, só


A húsos szalonnát kis kockákra vágjuk, serpenyőben megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagyma felét. Ha megpirult, hozzátesszük a lecsót, megsózzuk, és kicsit megpároljuk. A tojásokat jól elkeverve ráöntjük a lecsóra, és álladóan keverve összesütjük és félretesszük hűlni. A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy-egy szelet közepére szétkenjük a tojásos lecsót, széleit ráhajtjuk a töltelékre és felgöngyöljük, átkötjük zsineggel, vagy rögzítjük hústűvel. Ezután lisztben megforgatjuk. Forró zsírban kb.20 percig sütjük, hogy minden oldala színt kapjon.

A zsírból kiszedjük a húst, a visszamaradt zsírban világosra pirítjuk a maradék apróra vágott hagymát, beletesszük a pirospaprikát, paradicsompürét, elkeverjük és visszahelyezzük a rostélyosokat, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve puhára pároljuk. Ha a hús már majdnem megfőtt, kivesszük, a zsinegeket, vagy a tűket eltávolítjuk és félretesszük. A visszamaradt léhez hozzáadjuk a tejfölből és lisztből készült habarást, jól kiforraljuk, majd a húsra szűrve, készre pároljuk.

Egy mélyebb tálban 20 deka vajból, 4 tojásból, 25 deka réteslisztből készült vajas-galuskát készítünk mellé. A felszeletelt rostélyosokat, meglocsolva a tejfölös mártással kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Aláfestésként Vivaldit ajánlom, aki nálam ezerszer szebben elmeséli a zene nyelvén a tél szépségét, és örömeit. Hallgatása közben csukd be a szemed és képzeld el, ahogy siklassz a havas tájakon....

(foto:konyhamuveszet.hu)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr264479375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása