…hirtelen köszöntött be az idén, de nem az elmúlásról, hanem inkább a természet gondos tervezőmunkájáról szól. Arról, hogyan lehet felkészülni és le is győzni a kihívásokat, amelyek előtt áll az egész élővilág. Sokat tanulhatunk ebből mi magunk is, de hozzá is kell járulnunk ahhoz, hogy ezek az erőfeszítések még hatékonyabbak legyenek. Kertünkben és a ház körül is el kell kezdenünk az őszi átrendezéseket és azokat a műveleteket, amellyel növényeink élettartamát megnövelhetjük a hideg beköszöntével. Hasonlóképpen szervezetünket is fel kell készítenünk az elkövetkezendő nagyobb megterhelésre, és arra hogy erőnlétünket csúcsformába hozhassuk. Erre ajánlom a mai receptemet.
Régtől fogva, a leves fontos táplálékunk. Erről tanúskodnak a régészeti leletek is, melyek azt bizonyítják, hogy már korai őseink is ettek hasonló ételeket. Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centurói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy „sztrájkba” léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a „szárazkosztot”. Nehogy valami hasonló galiba történjék...
Még a tél beállta előtt adjunk egy jókora vitamin– és energiatartalékot magunknak. Ilyen zord időkben, mi esne jobban az embernek, mint egy tányér gőzölgő leves? Finom, forró és belülről melegíti a munkában megfáradt testet-lelket.
Jó szívvel és szeretettel ajánlom, minden magyar ízeket kedvelőnek.
Erőleves
- 40 dkg sovány darált marhahús
- 20 dkg csirkeaprólék
- 40 dkg marhacsont
- 1 tojásfehérje
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 50 dkg vegyeszöldség
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 szem bors
- 10 dkg kelkáposzta
- 10 dkg gomba
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
A csontot leforrázzuk(hogy ne legyen zavaros tőle a leves), lecsepegtetjük. A darálthúst, a feldarabolt csirkeaprólékot, a darabolt zöldségeket, a paradicsompürét és a tojásfehérjét összekeverjük és óvatosan felengedjük 3liter hideg vízzel, aminek majdnem a fele el fog főni.Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a csontot és néha finoman meg-meg keverjük, hogy a darálthús le ne ragadjon. Felforraljuk és azonnal hozzáadjuk a többi zöldségfélét. Ezután lassú "gyöngyöztetéssel" 3 órán át főzzük, kevergetés nélkül!
Ha megfőtt alaposan leszedjük a zsírt a tetejéről és nagyon óvatosan sűrű szövésű szitán átszűrjük. Forrón, különböző levesbetétekkel kínáljuk: húsgombóccal, cérnametélttel, felcsíkozott zöldségekkel, de tálalhatjuk nyers tojássárgájával is.
(foto:meglepetes.hu)
Az erő legyen veletek!