pit.jpgMegint meggy...ne higgyétek, hogy mániás vagyok, de úgy gondoltam, hogy mivel itt a meggyszezon, ezért gyorsan leírok még két finomságot, hogy aki szereti és teheti, süthessen. Most aztán itt az alkalom, utána már csak befőtt vagy fagyasztott formában lehet hozzájutni. Ezúttal olyan sütemények receptjét osztom meg veletek, melyeket nem különösebben ünnepi alkalmakra, „csak” a családnak, vasárnap délutáni csipegetésre szoktam sütni.
Mindkettő Nagyanyám zsírfoltos, szakadozott szélű, hullámosra keményedett, öreg receptes füzetéből való, amit féltve őrzök, hogy még az ükunokáim is csemegézhessenek belőle… Nagy rajongója vagyok a meggynek, minden formájában, de a friss gyümölcsből készült süti a legfinomabb.

Az első sütemény a meggyes „dobálós”. Én simán összedobok egy elronthatatlan vizes-piskóta tésztát és ebbe dobálom a meggyet. Egyszerű és gyors. Ezt a piskótát még tortának is megsütheti bárki, nagyon szép lesz  nem esik össze, nem lesz „szalonnás”.
A másik recept a meggyes pite, ami szintén kicsit rendhagyó, hiszen én nem pite tésztából szoktam készíteni, hanem, úgynevezett porhanyósból. Nekem jobban ízlik. Ezt is tölthetjük mással, nagyon finom belőle a rácsos sütemény, darált dió és baracklekvár keverékével töltve.
Mindkettőt szívesen ajánlom…

Meggyes dobálós:

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg porcukor
  • 6 db tojás
  • 9 evőkanál víz
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • továbbá:
  • vaj, a tepsi kikenéséhez
  • kb. 50dkg kimagozott meggy


A tojásokat kettéválasszuk, a sárgáját fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a vizet és apránként a liszt, a só és a sütőpor keverékét. Felverjük kemény habnak a tojásfehérjéket és óvatosan, hogy ne törjön, összedolgozzuk a kettőt. Vajazott, lisztezett tepsibe simítjuk és beleszórjuk a meggyet. (tipp: én egy kicsit megszórom a meggyet liszttel, hogy ne merüljenek le teljesen a tészta aljára). Előmelegített sütőben közepes hőfokon sütjük. Kockára vágva, porcukorral tálaljuk.


Meggyes pite:

  • 28 dkg margarin
  • 42 dkg liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 1 sütőpor
  • csipet só
  • a megkenéshez tojás
  • továbbá:
  • kb. 1 kg kimagozott meggy
  • ízlés szerint cukor
  • egy-két marék búzadara


A legjobb, ha hideg alapanyagokkal dolgozunk és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Alaposan megdögönyözzük és két cipót formálunk belőle. Becsomagoljuk fóliába és 10 percre  hűtőbe tesszük. Előkészítjük a kimagozott meggyet: hozzátesszük a cukrot és a búzadarát (ez felszívja a finom meggylevet, még ki sem kell csavarni)
Az egyik lehűtött cipót félujjnyi vastagságúra nyújtjuk és beletesszük egy kivajazott, lisztezett tepsibe. Esetleg –ha nagyon sok levet eresztene a meggy- megszórjuk egy marék búzadarával. Ráterítjük a cukrozott gyümölcsöt és a másik cipóból kinyújtjuk a felső lapját is. Megkenjük a tetejét  tojással és előmelegített sütőben, közepes hőfokon, világosra sütjük. (Vigyázat, figyeljünk a sütésnél, mert hamar megbarnul és akkor kesernyés lesz!)
Kockára vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok!

(foto.indafoto.hu)

Szerző: VéZsé  2012.04.29. 09:26 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr154478875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.