Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

"Ha nő kezében a zászló, férfi kezében a kard, ott a győzelem bizonyos..."-Laborfalvi Róza orjalevese aszalt szilvával

2012. április 29. - VéZsé

"...A nőkre ezentúl nagy, fönséges hivatás vár. Minden férfinak van egy védangyala, kinek nevétől föllelkesül, kinek emléke az élet útjain vezeti, ki élte és halála fölött határoz, ki őt jóvá vagy rosszá teheti. E védangyal a nő, a gyermeknek anyja, az ifjúnak kedvese, a férfinak neje. Ha az anya azt mondaná fiának: „gyermekem, neked van hazád, kit istenként imádj; kik benne laknak, testvéreid, s köztük sok van, ki éhezik, ki egész életén át nyomorog és jogot nem talál; ha ilyet találsz, kelj oltalmára, mert testvéred ő”, nem lenne a hazaszeretet oly mesés érzelem, minőt csak a mitológia mutogat."
Milyen szépen ír 1848-ban Jókai Mór, Nőszabadság című cikkében. Tanulságos, szép megfogalmazásban nyújt cselekvési lehetőséget -a szokásos női szerepekhez idomulva- miszerint: „a nő világa az otthon, a férfi otthona a nagyvilág” . Persze már akkoriban is léteztek kivételes hölgyek, akiknek a forradalom gondolata, nemzeti érzelmeit  felerősítette és így a férfiak elvárásait jócskán felülmúlták.
Említhetném Szendrey Júliát, akit a nagyközönség már nemcsak a nemzeti költő hitveseként ismert, hanem1849. áprilisában „testvéri szózatot”is  intézett a magyar nőkhöz, hogy befolyásukkal és lelkesítésükkel legyenek a haza hasznára, buzdítsák harcra kedveseiket, férjeiket, fiaikat. Kossuth Zsuzsa aki három gyermekét idős anyjára hagyva bejárja az országot és 72 kórházat szervez, mégis állandóan összeütközésbe kerül a hadvezetés bizonyos tagjaival, akik nem szeretnének egy nőnek engedelmeskedni, vagy például Pfiffner Paula színésznői pályáját hagyta ott, hogy honvéd hadnagy fivére példáját követve beálljon a bécsi légióhoz. Férfiruhát öltve Erdélyben harcolt, 1849 elején Tihucánál súlyos sebet kapott, de a szabadságharc végére ő is elérte a hadnagyi rangot. Vagy Beck Vilmát, aki Kossuthnak és a magyar hadvezetés több tagjának kémkedett, vagy  a 17 éves Viola Anna honvéd tizedesként 29 ütközetben vett részt és Fodor Jánosné csákvári zsellérasszony férjével együtt csapott fel önkéntes nemzetőrnek.

Micsoda asszonyok voltak....

A "lányos" ünnepi kitérő után következzen az ünnepi menü.

Nos,ha Jókaival kezdtem, akkor Jókainéval folytatom, hiszen Laborfalvi Róza azt hihetnénk, hogy delejes szépségével, lehengerlő habitusával kápráztatta el a fiatal Jókait. Ám az asszony tisztában volt azzal, hogy mesterien ért az ízekhez, a fűszerekhez, az arányokhoz, és tudta azt is, hogy konyhaművészetével egyszerűen elkápráztatja imádottját és szűk környezetét. A főzés tudománya hatalom volt a kezében. Még Petőfi szimpátiáját is szakácstudományával nyerte meg. A költő sokáig ellenezte a színésznő és a fiatal komáromi író kapcsolatát.
A leírások szerint az idős Jókainé a fővárosba utazott, hogy alaposabban megismerje a menyét, hát Róza ebédje most is eredménnyel járt. A leveshez szilvát válogatott, húst a legnagyszerűbb hentestől vásárolt, Jókainét pedig feltűrt ingujjal, libabontás közben fogadta, jó háziasszony módjára. Az orjaleves asztalt szilvával egyszerűen megigézte az idős asszonyt, aki elégedetten távozott Budáról. Színésznő ide vagy oda, ilyen háziasszony mellett biztosan nem fog koplalni az ő Mórica….

Laborfalvi Róza orjalevese, aszalt szilvával

  • 60 dkg orja  (a sertés gerinccsontja hússal)
  • 25 dkg magozott aszalt szilva
  • 2 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kanálka zsír
  • díszítéshez petrezselyem

 
Az asztalt szilvát és az orjacsontot a készítés előtti este beáztatjuk. Másnap a húst és a finomra vágott vöröshagymát fazékba tesszük, és hideg vizet öntünk rá. Sózzuk és közepes lángon főzzük. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a szilvát is. Amikor megpuhultak berántjuk, és még néhány percig főzzük. Miután lekapcsoltuk a lángot, a tojással kikevert tejföllel besűrítjük. Petrezselyemmel díszítjük.

Jó étvágyat kívánok!



(foto:dallacucina.freeblog.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr304479415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása