Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Drága emlékeink - A slambuc

2012. április 29. - VéZsé

Az étkezés különösen fontos szerepet tölt be az életünkben. Azon túl, hogy létünk alapfeltétele,  mindennapjaink rendszeres eseménye is. Normális esetben kisgyermek korunktól családi, baráti körben történik, és így az ételek ízvilága, a fogyasztás szokásai generációkon keresztül átöröklődnek.

Emlékezzünk csak, hány olyan eseményt őrzünk a szívünk mélyén, ami egy szép(vagy kevésbé szép) terített asztal mellett zajlott?  Hány olyan kép vagy íz jut eszünkbe, amit nagyszüleinkhez, szüleinkhez köthetünk? Ugye sok… A mai napig boldogsággal tölt el, ha hazamegyek, és édesanyám elém tesz egy finom tányér levest. Igen, ezt nevezem én „hazainak”. Ezek a mi  hagyományaink, azok az egyedi és  ránk jellemző sajátosságaink, amelyek megkülönböztetnek minket más népektől. Egy nemzetről pedig, a hagyományai alapján alakul ki a kép másokban. Becsüljük meg ezeket és élvezzük azt a kiváltságot, hogy ilyen gazdag étkezési kultúrát örököltünk.
Szenvedélyes ember lévén, a főzést is nagy hevülettel művelem, mint ahogyan a „kedvcsinálást” is a témában. Hétről- hétre elámulok azon, hogy milyen sok recept van még, amit leírhatok. Sokszor nehéz is a választás, hogy melyik is legyen a következő.
A bevezetőhöz, talán egy ízig-vérig hagyományos, a magyar pásztor konyha remeke, a slambuc illik a legjobban, másfelől pedig debreceni születésű Nagyapám kedvenc étele volt. Ma rá emlékezem…

A pásztor étkek, eme nagyszerű találmányát nevezhetjük még öhömnek, betyárosnak, vagy akár öreglebbencsnek is. A szilaj állattartás következtében a pusztán élő pásztoremberek egyszerű, ugyanakkor laktató ételek elkészítésére törekedtek. Ehhez felhasználtak különböző  száraz tésztákat, mint amilyen a lebbencstészta, vagy  tarhonya, dúsították kölessel, burgonyával, szalonnával, kolbásszal, fűszerezték borssal, pirospaprikával, de bátran használták  a vadon termő növényeket is, mint az üröm,vagy a sziki csiperke.
Ezt az ételt eredendően bográcsban főzték az otthonról hozott száraz alapanyagok felhasználásával.

Így ír a Jászkun Kalendárium a készítéséről:
„…lényegében öregen, leveletlenül főzött lebbencs. Ugyanúgy szalonnazsíron sütik a tésztát pirosra, mint a lebbencslevesnél, de itt a tepertőt mindig benne hagyják a bográcsban, személyenként egy összmarék tésztát tesznek a bográcsba  és folytonos keverés közben pirítják pirosra. A krumplit laposra vagdalva adják hozzá és a sült tésztával kevergetik egy ideig. Utána annyi vízzel öntik fel, hogy egy kissé ellepje a sült tésztát, sót és csöves paprikát tesznek hozzá és így főzik. Amikorra a levét elfőtte, addigra a tészta és a krumpli is megfő.”

Slambuc

  • 1 kg burgonya,
  • 8 maroknyi lebbencstészta
  • 15 dkg kolozsvári szalonna,
  • 1 szál mangalica kolbász,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 1 db parpadicsom,
  • 1 db zöldpaprika
  • Só, bors, őrölt piros paprika.


A felkockázott szalonna zsírján megpirítjuk a lebbencs (slambuc) tésztát. Ha szépen megpirult, kiszedjük a lábosból(bográcsból), a visszamaradt szalonnadarabkákra az apróra vágott vöröshagymát rádobjuk, megpirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát, egy darab cikkekre vágott paradicsomot, a papirkát (lehet csípős is) felkarikázva. Sóval, borssal, kevés őrölt pirospaprikával fűszerezzük. Rászórjuk a pirított lebbencstésztát, a karikázott kolbászt, és annyi vizet öntünk hozzá, amennyi éppen ellepi, ha szükséges, lehet még pótolni egy kevéske vízzel. Készre főzzük. Vannak olyan "bográcsvirtuózok", akik egy határozott mozdulattal képesek a kész slambucot az edényben teljesen megfordítani, hogy a teteje is megpiruljon.
(Természetesen ez az étel is a legfinomabb szabadtűzön főzve, bográcsban, de konyhában készítve sem utolsó)

(foto:hajduporta.hu)

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr474479040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása