Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

Csak egyszerűen - A dödölle és a krumpliprósza

2012. április 29. - VéZsé

Nem kell mindig húst, hússal enni - szoktam mondani – ilyenkor, -hogy megelőzzem családom csalódottságát- előkapok néhány szem burgonyát, és abbahagyhatatlan ropogtatnivaló formájában teszem az asztalra. Így megy ez nálunk...

A dödölle is, és a prósza is, régen paraszti ételnek számított. Manapság egyre többször lehet látni vendéglők étlapján köretként, vagy önálló fogásként.Sokféle változata ismert országszerte.
A dödölle, más néven krumpligánica dunántúli, egész pontosan zalai finomság. Nagykanizsán még dödölle-fesztivált is szoktak rendezni.Nem nehéz elkészíteni, de vigyázat, igen laktató étel.

Dödölle

  • 50 dkg burgonya
  • 30-40 dkg liszt
  • 10-15 dkg vöröshagyma
  • 2-3evőkanál zsír


A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és vékony karikákra vágjuk. Feltesszük főni annyi hideg, sós vízben, ami éppen ellepi.Puhára főzzük, saját levében pépesre törjük, és apránként hozzáadjuk a lisztet,állandóan keverjük, de a tűzről nem vesszük le. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a burgonya felvesz.Alaposan, csomómentesre keverjük. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a zsírban megfonnyasztjuk. Egy lapostányérra tesszük a dödöllét, tenyérrel kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyomkodjuk,meglocsoljuk a vöröshagymás zsírral, és kanállal diónyi galuskákat szaggatunk belőle. Serpenyőben pirosra pirítjuk. Tejföllel és frissen őrölt borssal tálaljuk.
Vadételek mellé, köretként is remek!

A krumpliprósza, másnéven  macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi,görhöny,lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni...ételnek ennyi neve nincs is tán a világon. A titok nyitja pedig az lehet, hogy egy számtalan változatban készíthető igen egyszerű és olcsó ételről van szó, amit a magyar ember szívesen készít, és minden régióban másként hív, és nem csak a magyar ember, hiszen a világon máshol is készítik ugyanezt a krumplialapú finomságot. Svájcban rösti, Angliában hash brown, Svédországban rarakor, Lengyelországban placki,  Csehországban bramborák és babagudovicaként ismert.

Prósza

  • 40 dkg burgonya
  • 2 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • zsír a sütéshez


A burgonyát megtisztítjuk.
A többi hozzávalót csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáreszeljük a nyers megtisztított krumplikat. A palacsintához hasonlóan, közepes lángon, kis lepényeket sütünk.Tejföllel kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!


(foto:zsurkenyer.blogspot.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr584478951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása