Receptek, és ami még eszembe jut róla

Apropó, magyar ízek...

Apropó, magyar ízek...

A tiltott gyümölcs - Sült oldalas, almás, párolt lila káposztával

2012. április 29. - VéZsé

 

Vasárnap, almaszedés közben jókat merengtem, és annyi minden eszembe jutott erről a gyönyörűséges gyümölcsről. Beleharapsz, roppan és csorog a szád szélén a zamatos lé, mennyei…és milyen sok legenda fűződik hozzá. Itt van először is a bibliai történet, amit biztosan ismer mindenki, a tudás fájáról és arról a bizonyos bűnbeesésről…a bűnös csábító. Ezt a különleges misztikummal megáldott gyümölcsöt, már i.e. több ezer éve is ismerték, például a rómaiak idejében az idősebb Plinius már harminchat különböző fajtáról tudósított. Vagy itt van például az országalma .Árpád nemzettsége kezdte használni. A Képes Krónika is ábrázolja. A tudósok szerint, egy ilyen nagyfontosságú jelvény bevezetését csakis szakrális hagyományok alapján lehetett elfogadtatni az országgal. A népmesékről már nem is beszélve, ahol sokszor megjelenik az alma és az almafa is.

A magyar alma
Almából hazánkban a legnagyobb az egy főre jutó termelés és fogyasztás földrészünkön.Ennek ellenére, még így sem eszünk meg napi egy darabot fejenként.
Európa-szerte több ezer fajtájával vezeti a mezőnyt a gyümölcsök között, itthon is egyaránt kedvelik a nyári és őszi almákat, de ezek ma már alig találhatók meg a piacokon, mint ahogy eltűnőben van a dédanyáink által kedvelt London pepin és az Arany parment is. Manapság elsősorban a Jonatán módosulásait, az Idaredet és Jonagoldot keresik. Népszerűek még a Golden, a Starking és a zöldalma fajták is. A magyar alma messze földön híres, nagy ültetvények vannak Zalában, a Duna-Tisza közén, és világviszonylatban is elsőrangú a felső-magyarországi, szabolcsi alma.

Az idén nagyon jó volt a termés, tehát vegyünk, szedjünk, együnk magyar almát és télire is raktározzunk el belőle bőven…
Az eheti ételemet, a legtöbb háziasszony és főzni tudó, enni szerető biztosan ismeri. Ez amolyan szokványos magyar recept, de nagyon finom. Ajánlom mindenkinek.

Sült oldalas

  • 1-1,2 kg sertés oldalas
  • 1-2 kanál zsír (aki a sültzsíros kenyeret szereti, kicsit többet is tehet hozzá)
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • Só, bors, (esetleg őrölt pirospaprika)

A húst feldaraboljuk és tepsibe rendezzük. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, megtisztított feldarabolt vöröshagymát és fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (Én egy pár kanál vizet is szoktam alá önteni). Letakarjuk fóliával és betesszük a sütőbe. Közepes lángon puhára pároljuk és a fóliát levéve pirosra sütjük

Párolt káposzta

  • 1 fej vörös káposzta
  • 2 db alma
  • 3-4 kanál cukor
  • 1 kanál zsír

A káposztát vékony csíkokra vágjuk és egy tálban jól besózzuk és állni hagyjuk. Addig amíg egy kis levet ereszt egy lábosban a zsíron karamellizáljuk a cukrot. Amikor szép barna akkor felengedjük kb. 2-3 dl vízzel. (vigyázat! nagyon felbugyog és fröcsköl) Amikor elolvadt a karamell, hozzáadjuk az alaposan kicsavart káposztát és puhára pároljuk. Mielőtt készre főzzük hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott almát.
Az oldalas és a káposzta mellé kruplipürét, vagy zsíros krumplit kínálunk.







(foto1:izbolygo.extra.hu)
(foto2:saját)

Jó étvágyat kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apropomagyarizek.blog.hu/api/trackback/id/tr974479034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása